EPA / Energielabel

Plaats reactie
Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 1058
Lid geworden op: vr jan 21, 2005 1:06 pm

EPA / Energielabel

Bericht door Herman » wo apr 02, 2008 3:15 pm

Vanaf 1 januari is het verplicht om huizen te voorzien van een energielabel, zodra deze verkocht worden.

Nu heb ik zojuist een ander huis gekocht. op Funda kijkend, zie ik nauwelijks tot geen huis waar een energielabel op zit. Mijn nieuwe huis is daarop geen uitzondering.

Ik heb het er met de makelaar over gehad, en hij stelde voor om in het contract een bepaling op te nemen om af te zien van het energielabel. Ik ben daarin meegegaan. Niet om de verkoper een paar honder euro te besparen, als wel dat ik geen inzicht kan vinden in de meetmethodes welke toegepast worden. Ik ben bang dat er helemaal geen (objectieve) meetmethodes toegepast worden...

Mijn huidige huis heb ik compleet voorzien van isolatie (spouw, dak, vloer, HR++, tochtstrips danwel aanhelen kozijnen zodat tocht verdwenen is, ventilatieroosters, buisisolatie, voorziening voor WTW van douchewater. Echter, het huis ziet er hetzelfde uit als dat van de buren. (geen isolatie, slechts 1 raam in dubbel glas uitgevoerd, etc).

Het is dan aan de secundaire informatie die de EPA-specialist krijgt, welk energielabel eruit komt rollen. En zodra die info verloren gegaan is, zal het energielabel niet kloppen.

Derhalve:
-wat zijn de criteria voor het verkrijgen van een A, B, C tm F label?
-is het technisch wel uitvoerbaar om een objectieve meting uit te voeren. Ofwel is dit nobele streven weer een slecht uitvoerbaar plan van een regering, welke graag "groen" gaat.
(hou me te goede, ik ben absoluut voor maatregelen welke het milieu kunnen sparen, maar dan wel op een rationele, uitvoerbare manier)
Inactief account

RvdB
Meesterklusser
Meesterklusser
Berichten: 352
Lid geworden op: vr jan 25, 2008 12:05 pm

Bericht door RvdB » do apr 03, 2008 6:11 pm

Die energielabels vind ik echt een wassen neus!
Als je een huis leuk vind dan koop je het. Ik ken niemand mens die in een leuk jaren dertig huis zijn droomhuis heeft gevonden, maar dit toch maar niet kopen want het heeft een F label.

Je weet toch dat hoe ouder het huis is hoe minder geïsoleerd het is? Alles wat het extra heeft wordt bij de verkoop toch wel vermeld omdat het prijsverhogend werkt.

In ieder geval denk ik wel dat er over het algemeen goed gekeken wordt en per huis bepaald wordt hoe het gesteld is. Als het goed is zal er ook een inspectiein de woning plaats vinden waarbij alle energiebepalende aspecten genoteerd worden. wat in ieder geval flinkmeeteld zijn gevel en dakisolatie, soort beglazing en soort cv.
hier kun je een inschatting maken:

http://www.energiebesparingsverkenner.nl/p001.asp

Is denk ik wel reëel

wat mij ook tegen de borst stoot: er zijn installateurs die deze adviezen mogen geven. vreemd want hij kan wel even een nieuw keteltje hangen zodat het label net even op B uitkomt terwijl je dat huis toch wel verkocht krijgt. Zie jou voorbeeld, dit gebeurt in veel gevallen zo

Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 1058
Lid geworden op: vr jan 21, 2005 1:06 pm

Bericht door Herman » vr apr 04, 2008 1:17 pm

Hoe kan een installateur / adviseur zien wat er achter de gipsplaten van mijn huis zit? Zit daar 2cm piepschuim? 10cm glaswol? 12cm glaswol? Niemand die het weet, tenzij je een luikje zaagt.

Idem voor gevel, en andere besparende maatregelen welke ik in de loop der tijd heb getroffen. Het huis van de buren ziet er exact hetzelfde uit, maar ik weet zeker dat ik minder stookkosten heb, bij gelijk stookgedrag.

En dat is het grote probleem. De zaken die er echt toe doen, die zijn niet te bepalen, en niet in een cijfer te vangen.
Inactief account

RvdB
Meesterklusser
Meesterklusser
Berichten: 352
Lid geworden op: vr jan 25, 2008 12:05 pm

Bericht door RvdB » vr apr 04, 2008 1:25 pm

De adviseur kan in de spouw kijken dmv spouwendoscopie (door een gaatje te boren op de kruising van een stoot en lintvoeg kan er met een endoscoop in de spouw gekeken worden)

In hoeverre dat dit echt gebeurt weet ik niet, daar komt bij dat er veel verschil zit in de spouwisolatie van toen en nu. Of dat daar rekening mee wordt gehouden is mij ook onbekend.

Plaats reactie