Bouwtekeningen nog steeds op papier?

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Aad Hoekstra
Bouwkundige
Berichten: 22
Lid geworden op: di jan 11, 2005 5:05 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bouwtekeningen nog steeds op papier?

Bericht door Aad Hoekstra » di jan 18, 2005 12:09 pm

We kennen in de bouwwereld een veelheid aan bouwtekeningen die elk een doel hebben. Ze hebben alle een gezamenlijk doel en dat is de communictie tussen de betrokken partijen. Tot voor kort ging alles nog op papier, ook toen de computer zijn intrede deed. Er werd een digitale bouwtekening gemaakt die moest worden afgedrukt waarna de bouwtekening weer het communicatiemiddel werd. Het is tegenwoordig ook mogelijk om vooral tijdens het proces de communicatie te versnellen en te verbeteren door de contacten te laten verlopen via het internet (bijvoorbeeld ftp) en zo opmerkingen direct na het aanbrengen te zien. Wanneer de constructeur bijvoorbeeld vraagt om een extra kolom kan ik als bouwkundige meteen aangeven waar ik hem het liefst heb. Om dit te bereiken heb je niet eens dezelfde software nodig en kun je volstaan met een "reader" die van het internet kan worden gedownload.
Wie heeft ervaring met deze werkwijze en zou zijn of haar bevindingen willen uitwisselen?
<a target="_blank"a href="http://www.ikoo.nl">bouwkundig tekenwerk en advies</a>

Gebruikersavatar
julien
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 173
Lid geworden op: ma mei 09, 2005 2:14 pm
Locatie: Kortrijk (B)
Contacteer:

Bericht door julien » di sep 06, 2005 3:52 pm

Meestal gebruiken wij pdf, maar ik geef de voorkeur aan dwf (van autodesk)
http://www.autodesk.nl/adsk/servlet/ind ... id=5218036

Gast

Bericht door Gast » do okt 06, 2005 4:52 pm

Ik heb eerder gewerkt met file2share. Hier op kon iedereen zijn laatste versie van de tekening zetten en dan kreeg iedereen een bericht dat de tekening was aangepast.

Dit werd bijvoorbeeld ook gebruik voor de sparingsprocedure. Vromtekening van de contructeur werd erop gezet dan haalde de W instal. hem eraf en gaf de sparingen erop aan en zetten hem weer terug. Vervolgens kreeg de E instal. bericht en gaf zijn sparingen aan.

Voordeel was dat je gelijk bericht kreeg en wist waarneer welke teking was gelezen en of aangepast. Er werd automatische een logboek bijgehouden. Men kon ook niet meer zeggen dat men de tekening niet had ontvangen.

Het is een hele vernieuwing in het bouwproces. Ook de kosten verschuiven nu. Moet goed mee genomen worden in de bestekken cq contract.


http://www.file2share.nl/

Plaats reactie