Onzekerheid steun stalen draagbalkconstructie

Plaats reactie
pch
Ik Bouw en Verbouw
Ik Bouw en Verbouw
Berichten: 2
Lid geworden op: ma dec 11, 2006 4:02 pm

Onzekerheid steun stalen draagbalkconstructie

Bericht door pch » ma dec 11, 2006 5:13 pm

Al sinds een tijdje (om precies te zijn sinds ik vorig jaar de verbouwingstekening van de jaren 70 verbouwing in handen kreeg) heerst er bij mij en mijn vrouw onzekerheid over een constructie in ons huis.
Ik zal even de situatie schetsen:
Wij wonen in een jaren-30 huis. Het huis is in de jaren-70 grondig verbouwd naar jaren-70 smaak: kamer-en-suite eruit, 2 hoekhaarden waarschijnlijk verwijderd of 1 er voor terug geplaatst, tochtportaal verwijderd, knik in trap rechtgetrokken, gesloten keuken met doorloop naar gang dichtgemaakt en open gemaakt naar de kamer-kant etc. Als ik de bouwtekening met de vergunningaanvraag bij de gemeente bekijk kan ik wel zo ongeveer zien wat er toen allemaal gadaan is: o.a. de verbinding gang keuken is dichtgemetseld en er is een stalen balk op de plek van de doorgebroken dragende muur geplaatst (met een hele berekening erbij en maten van de balk), aan de buitenmuur zit de draagbalk een eindje in de muur en aan de andere kant lijk het te rusten op een stukje muur naast de 2e deur van de kamer-en-suite.

Wij kochtten het huis eind 1998. En troffen het huis in een hele andere staat aan dan hierboven geschetst:
-er was geen open keuken! Er was daarentegen een gipsen wandje als "muur" tussen keuken en woonkamer.
-er was geen dichtgemetselde muur aan het eind van de gang om de doorgang van de gang rechtstreeks naar de keuken te blokkeren! Er was daarentegen gewoon een deur en een kozijn!

Zo'n 5 jaar gelden vermoed ik hebben wij gekozen voor een open keuken, na overleg met een aannemer leek dit nl. een vrij makkelijke klus, aangezien zij mij konden vertellen dat de muur absoluut niet dragend was (klonk gewoon hol) en er dus ooit een open keuken was geweest (zij hadden dit dus goed, want vorig jaar bleek dit uit de verbouwingsgegevens bij de gemeente). Zijn checkten het nog even door een beginnetje te maken en zagen de stalen balk waarna ik het sloopwerk kon beginnen...
(dit scheelde weer wat geld en ik ben niet veis van wat zelf klussen). Het wandje bestond helaas niet uit gips maar uit spaanplaat en was op een houten balken frame geschroefd of gespijkerd (weet ik niet meer precies). Een balk aan de bovenkant horizontaal onder de dragende staalbalk met een 5 tal staanders (overspanning is +/- 3 meter!) met onderaan op de grond ook weer een balk. Toen ik alles had weggehaald zag je hier en daar duidelijk de stalen draagbalk, keurig in de oranje menie. Op deze plekken moest ik van de stukadoor echter wel wat gips plaatsen i.v.m. de hechting van het stuuk. De opening van de deur van de gang naar de keuken maak ik dicht met 18mm dik multiplex aan beide kanten, aan de keukenkant komt tegen deze dicht wand de kort kant van de hoekkeuken. Naast de deur (2e van de kamer-en-suite) en dus aan het einde van de gang rechts en nu de doorloop van de gang naar de kamer en open keuken zat overigens helemaal geen muurtje (gemetseld)! De muur loopt vanaf voor door tot de 2e gangdeur en gaat dan boven de deur/kozijn door (leunt dus op het kozijn van de deur) en de muur steekt dan nog zo'n 15 cm over maar gaat niet meer geheel naar beneden tot de grond, maar stopt na 50 cm van boven. Daaronder zit niets, hooguit een balkje misschien met een multiplex koofje met daarin een stopcontact.
De keuken heeft vanaf de stalen draagbalk die dus lager is dan de draagbalken die dwars op het huis staan en vanaf de rechtkant naar de linkerkant lopen (van de muur van de ene buren naar de muur van de andere buren), hij ondersteunt deze uiteraard en komt zodoende lager uit en dekeuken heeft dan ook een verlaagd plafond op dit op te vangen. De woonkamer heeft wel gewoon een hoog plafond direkt onder de dragende dwarsbalken van de verdiepingsvloer.

Wat ons altijd al heeft verbaasd is het feit dat de lange muur tussen de gang en woonkamer tot aan de keuken en lopend boven de 2e gangdeur stopt op het moment dat de stalen draagbalk begint, dus dat hele verlaagde plafond is 3 meter breed en dus zo'n 1,80 meter de keuken in en 10 cm dik, maar het steekt in zijn geheel ongeveer 1-2 cm de kamer in...Als je vertelt aan mensen die wij onze onzekerheid vertellen beamen zij dat het lijkt alsof de stalen draagbalk daar stopt, echt snapt ierdereen (ik ook!) dat dat natuurlijk niet kan: de stalen draagbalk moet aan de andere kant natuurlijk ook ergens op steunen net als aan de buitenmuur-kant.

De GROTE VRAAG is nu deze: hoe ver gaat die stalen draagbalk de muur in? Dat is nl. niet te zien. Heb laatst iemand in huis gehad met een metaaldetector en die dacht (maar kon dit niet met zekerheid zeggen) dat hij nog zo'n 30-40 cm in de muur zat.. LET WEL: dat is muur dat niet op een dragende muur steunt maar op een (deur) kozijn!!!
Mij lijkt het dat zo'n stalen draagbalk niet in een stuk muur mag zitten dat op een houten (deur) kozijn rust, iig hebben wij daar beiden geen goed gevoel bij en dit gevoel is dus gekomen nadat wij weten dat in de originele bouwplannen van de verbouwing in de jaren-70 de constructie en de bouwvergunning er van wordt uitgegaan dat de stalen draagbalk aan beide kanten op een muur rust die tot aan de grond loopt.
Kan iemand mij hier op het forum (bouwkundige) vertellen hoe het nou precies zit? Want zo'n beetje iedereen sust onze onzekerheid door te zeggen dat het allemaal wel mee zal vallen aangezien het al zo lang staat (sinds jaren -70 dus) en ook sinds ik de NIET-dragende gipsenwand heb verwijderd staat alles nog en geeft geen krimp en vertoon ook nog geeneen scheurtje.
Kortom: wat moeten we doen om onze onzekerheid weg te nemen???
Graag advies!
Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,

Paul.

Gebruikersavatar
Rick
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 772
Lid geworden op: do dec 30, 2004 6:57 pm

Bericht door Rick » di dec 26, 2006 12:29 pm

Een heel lang verhaal maar eigenlijk is er maar een kort antwoord.

Laat een constructeur komen en die zijn oordeel vellen. Meestal ben je voor 100 euro klaar en die kan alle onzekerheid wegnemen.
Afbeelding
Tegelmonster of tegelmonsters makkelijk bestellen voor architect of professional.

pch
Ik Bouw en Verbouw
Ik Bouw en Verbouw
Berichten: 2
Lid geworden op: ma dec 11, 2006 4:02 pm

Bericht door pch » ma feb 12, 2007 2:29 pm

Rick schreef:Heb zeer goede ervaringen met dit bureau

Boerkoel Utrecht Bouwtechnisch Advies en Konstruktieburo
telefoon: 030-2510718
fax: 030-2523023

Tolsteegsingel 3
3582 AC Utrecht

100 euri is slechts een indicatie voor een bezoek en advies, een rapport is natuurlijkduurder
Beste Rick,

Ik wou je even laten weten dat ik n.a.v. jouw p.m. waar ik nu op reageer, 4 (!) weken geleden telefonisch contact heb gehad met Boerkool. Een goed gesprek gehad en ze konden een advies aan huis geven voor +/- 80,-
Mijn gegevens werden genoteerd en ik zo worden teruggebeld door de mijnheer die dan altijd bij de mensen langs komt en het constructie-advies geeft en tevens zou mij de exacte prijs nog door gegeven worden. 2 weken waren verstreken en nog steeds niets gehoord dus heb ik maar weer eens gebeld. Ze hebben toen weer mijn gegevens genoteerd en ik zou teruggebeld worden door de betreffende mijnheer, maar vandaag na dus 4 weken heb ik nog steeds niemand gehoord en gezien van Boerkool!
Ik heb vandaag dus maar besloten om met iemand anders in zee te gaan.
ik heb dus helaas niet zo'n goede ervaring met Boerkool als jij Rick...

Gr. Paul.

Gebruikersavatar
Rick
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 772
Lid geworden op: do dec 30, 2004 6:57 pm

Bericht door Rick » ma feb 12, 2007 5:27 pm

zijn nogal verstrooid die bouwkundigen....

Je had gelukkig een goede indicatie van de prijs, laat je nog even weten wat de andere constructeur zei?

Misschien kan ik deze dan beter in het vervolg advieseren
Afbeelding
Tegelmonster of tegelmonsters makkelijk bestellen voor architect of professional.

Michiel123
verbouwer
verbouwer
Berichten: 4
Lid geworden op: vr jan 11, 2008 11:38 pm

Bericht door Michiel123 » vr jan 11, 2008 11:44 pm

Hallo,

Ik ben bouwkundige en ik kan je vertellen dat een draagblak(ijzer of hout) altijd op een dragende constructie MOET staan.
Als het gaat om de oplegging(hoe ver het moet steunen op een dragende contructie) dan hebben wij het bij gemetselde muren over 10 cm per kant van de steunbalk.
Het feit dat de balk aan 1 kant op een houten deur kozijn steunt lijkt mij niet erg veilig.

Mijn vraag is ben je lid van vereniging eigen huis, daar hebben ze specialisten in dienst waar je voor weinig geld een bouwkundige keuring kan laten doen. Zo ver ik weet doen zij dit ook bij woningen die al bestaan.

Ik weet niet precies hoe lang je de woning in je bezit heb, maar misschien zou je eventuele kosten alsnog op de verkoper kunnen verhalen als erborgen gebreken(maar dit weet ik niet zeker)

Ik hoop dat je er iets mee kan en dat je een goed antwoordt krijgt.

Succes

Michiel

Michiel123
verbouwer
verbouwer
Berichten: 4
Lid geworden op: vr jan 11, 2008 11:38 pm

Bericht door Michiel123 » vr jan 11, 2008 11:45 pm

Rick schreef:zijn nogal verstrooid die bouwkundigen....

Je had gelukkig een goede indicatie van de prijs, laat je nog even weten wat de andere constructeur zei?

Misschien kan ik deze dan beter in het vervolg advieseren
Ahum, niet alle bouwkundigen zijn verstrooid amigo

Dit even ter info Hahahahahaha

Plaats reactie