dampdoorlatende folie

Plaats reactie
coenschrijver
verbouwer
verbouwer
Berichten: 4
Lid geworden op: zo dec 23, 2007 8:46 pm

dampdoorlatende folie

Bericht door coenschrijver » zo dec 23, 2007 8:55 pm

Wij zijn bezig met een voorzetwand voor een eensteensmuur op de eerste verdieping. We hebben een rachelwerk gemaakt van 5 cm dik en daarover dampdoorlatende folie gespannen van miofol. Vervolgens hebben we 10 cm dikke platen unipan aangebracht. Aangezien we eerst nog leidingen e.d. moeten leggen, zijn we nog niet zo ver om er dampdichte folie voor te doen en af te werken met gipsplaten. Tot onze grote schrik ontdekten we dat er een hoop vochtvorming was achter de isolatie en aan de binnen zijde van de dampdoorlatende folie. Zou dit vocht zijn van binnen uit en verholpen zijn als we de dampdichte folie hebben aangebracht? Of hebben we de dampdoorlatende folie verkeerd gespannen? We durven nu niet verder te gaan, want als het niet goed is, verliezen we de werking van de isolatie, dus graag snel hulp en advies.

Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 1058
Lid geworden op: vr jan 21, 2005 1:06 pm

Bericht door Herman » zo dec 23, 2007 9:33 pm

De goede volgorde is:

-ventilerende buitenmuur (zowel boven als onder elke meter een stootvoeg open maken)
-spouw (2cm is genoeg)
-dampdoorlatende folie
-isolatie
-dampdichte folie
-afwerking

Op het moment heb je alleen de dampopen folie. Leefvocht gaat door de folie, en condenseert tegen de koude buitenmuur. Er is te weinig ventilatie om dat weg te krijgen. op zich niet vreemd.
De situatie zal zich enorm verbeteren met dampdichte folie. Geeft ook de noodzaak tot ventileren aan, zodra de boel geisoleerd is.
Inactief account

coenschrijver
verbouwer
verbouwer
Berichten: 4
Lid geworden op: zo dec 23, 2007 8:46 pm

Bericht door coenschrijver » zo dec 23, 2007 9:43 pm

Hoi Herman,

bedankt voor de snelle reactie.
We hebben in de muur naar buiten om +/- 1 meter aan de onder- en bovenzijde gaten naar buiten toe geboort. Zou dit voldoende zijn om te ventileren? Aan de achterzijde van de folie is geen vocht.

Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 1058
Lid geworden op: vr jan 21, 2005 1:06 pm

Bericht door Herman » ma dec 24, 2007 2:13 pm

Dan moet dit voldoende zijn, en is het huidige vocht verdwenen met het plaatsen van de dampdichte folie.
Inactief account

chathanky
klusser
klusser
Berichten: 24
Lid geworden op: ma dec 24, 2007 9:48 pm

Bericht door chathanky » ma dec 24, 2007 10:02 pm

Als het om een gemetselde muur gaat die aan de buitenkant niet is afgewerkt met een dampwerende afwerking zal het vocht vanzelf verdwijnen en is het boren van ventilatiegaten overbodig.

De dampremmende folie laat minder vocht door dan de buitenliggende delen waardoor het ophopen van vocht uitgesloten is.

Dat er tijdens het aanbrengen van de dampopen folie en de isolatie is er vocht gaan ophopen. Dit kwam doordat de isolatie het vocht makkelijker kon doordringen dan in de wand en folie.
Als je de dampwerende folie aanbrengt is die situatie gewijzigd en zal het vocht naar buiten verdwijnen. Door de dampwerende laag is de aanvulling van vocht kleiner geworden kan zich niet meer ophopen in de constuctie.

Vergelijk het met 2 gevulde emmers onder elkaar. de onderste emmer zijn de gaatjes net iets groter dan de bovenliggende emmer. De onderste emmer (constuctie) zal langzaam leeglopen omdat de bovenste emmer met de kleine gaatjes de onderste emmer niet kan aanvullen.

Plaats reactie