visgraatparket leggen

Post Reply
Linlan
verbouwer
verbouwer
Posts: 13
Joined: Tue Aug 07, 2007 8:35 am

visgraatparket leggen

Post by Linlan »

Heren (Dames?),

Ik heb een mooie partij 2de hands visgraatparket op de kop getikt. Eikenhouten plankjes met messing en groef van ongeveer 3 cm dik. Nu ben ik begonnen met het leggen. Ik heb wel ervaring met het leggen van houten vloeren maar niet met visgraatparket. Ik snap dat de delen van een 2de hands vloer niet allemaal helemaal precies gelijk zijn, maar ik moet zeggen, alle 2500 deeltjes zijn door mijn handen gegaan en schoongemaakt, het ziet er heel knap uit. Ik snap alleen niet hoe ik er een mooie, zo strak mogelijke, vloer van leg. Maar nu ik een paar m2 heb uitgeprobeerd ontstaan er fllinke kieren die gaandeweg steeds groter worden. Wie kan me vertellen hoe ik het het beste aanpak. Werk ik bijv. van de achterkamer naar de voorkamer, of juist van rechts naar links. Kortom, hoe leg je visgraatparket?

O ja, ik heb mijn 'proefstuk' op de ouden vloer gelegd; een clicklaminaat van nog prima kwaliteit. Het kraakt hier en daar. Ik ga mijn proefstuk loshalen. Heeft iemand een tip om het kraken te voorkomen?

Groet, Linda
Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Posts: 1058
Joined: Fri Jan 21, 2005 1:06 pm

Post by Herman »

Visgraat moet je lijmen op een ondergrond van "broodjes" ofwel stukjes spaanplaat van 12mm en zo'n 15x20cm groot.

Je vertelt over een ondergrond van laminaat. Wat ligt daaronder? Een houten (planken) vloer, of een betonvloer?

http://www.tropicparket-geldermalsen.nl ... g_1_1.html

http://www.tropicparket-geldermalsen.nl ... g_2_1.html

Hier overigens een leuke link, waarin een visgraat vloer gelegd wordt. Over het uitmeten vertellen ze helaas weinig. Maar ga ervanuit dat je rustig heel veel hulplijnen op de ondervloer kan zetten, zodat je recht blijft. Een klein kiertje maakt dan niet uit, dit wordt later dichtgesmeerd met vloeibaar hout.
Als je goed naar de fotos kijkt kan je de werkwijze van de parketteur er voor een groot deel wel uithalen. Sowieso werkt hij langs een rechte plank, omdat hij anders ook scheef gaat.

Deze vloer gaat in de olie. Lakken kan ook. Ik vind dat de man vrij veel olie gebruikt. Minder is beter. Nadeel is dat je het wel een keer extra moet doen.
Inactief account
Linlan
verbouwer
verbouwer
Posts: 13
Joined: Tue Aug 07, 2007 8:35 am

Post by Linlan »

Herman, bedankt voor de link. Heel leerzaam. Ik vraag me alleen wel af wat vloeibaar wengé is.

De vloer onder de laminaat ondervloer is van hout. Tussen de onderste (houten) vloer en het laminaat liggen groene isolerende platen van ongeveer 1 cm dik.
Ik ben weer aan het puzzelen geslagen, heb de boel losgehaald en leg het nu als dubbele visgraat; ook mooi en ik verkeer in de illusie dat is de kleine onderlinge verschillen tussen de plankjes dan halveer waardoor de boel strakker uitkomt, toch . . . :roll:
vloerenman
verbouwer
verbouwer
Posts: 4
Joined: Mon Jul 05, 2010 9:51 am

Re: visgraatparket leggen

Post by vloerenman »

Vloeibaar wénge is waarschijnlijk een goedje dat ook wel voegenkit genoemd wordt, een lijm gemengd met schuurstof, hiermee kan je alle kleine kieren dicht smeren.

In deze 3 artikelen wordt stap voor stap uitgelegd hoe visgraat gelegd wordt.

http://www.artikelenmarketing.nl/Art/35 ... leren.html
http://www.artikelenmarketing.nl/Art/35 ... el-II.html
http://www.artikelenmarketing.nl/Art/36 ... l-III.html
Geen vloer is compleet zonder splinter in je reet.
Visgraat Parket
Visgraat forum
Boersmaparket
Ik Bouw en Verbouw
Ik Bouw en Verbouw
Posts: 1
Joined: Wed Jul 28, 2010 9:39 am

Re: visgraatparket leggen

Post by Boersmaparket »

Beste,

Het is belangrijk dat de visgraat vloer exacte lengte en breedtes heeft. Dus geen maatverschillen in onderlinge planken.

*****reklame
Met vriendelijke groet,

Piet
Post Reply