Trapgat verplaatsen + muur weg: balken versterken+oplengen??

Trappen, Vlisotrappen, Spiltrappen
Plaats reactie
evduijn
klusser
klusser
Berichten: 45
Lid geworden op: zo nov 18, 2007 1:27 pm

Trapgat verplaatsen + muur weg: balken versterken+oplengen??

Bericht door evduijn » za feb 23, 2008 11:35 pm

Hallo

ben de eigenaar van een huis uit 1896 met steense muren, vloeren van hout en op staal gefundeerd (betreft droog duinzand met lage grondwaterstand).
Ik wil hierin graag een deel van de hal samentrekken met de woonkamer. Beide zijn nu gescheiden door steense muur die een extra ondersteuning vormt voor de balklaag, o.a. vanwege trapgat dat zich in die hal bevindt.
Desbetreffende muur loopt overigens niet verder door omhoog maar stopt aan onderzijde vloerdelen 1e verdieping.
Het tweede wat ik graag zou willen is het trapgat verplaatsen

Bestaande situatie:
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gewenste situatie:
Afbeelding

Ik wil dit alles uiteraard sowieso gaan voorleggen aan een constructeur maar vroeg me op voorhand af of dit sowieso mogelijk is zonder pilaren of I-profielen in het zicht te krijgen, dit om te voorkomen dat ik een één optie voorgelegd krijg en andere mogelijkheden uit het oog verlies.

De balken van ca. 18x7,5cm liggen vrij ver uit elkaar (waar de voormalige gang geweest is zelf eenmalig 95cm h-h, de overige balken allen op 79cm h-h) dwz nog steeds behoorlijk ver uit elkaar dus. Het staat zo al 110 jaar, echter, zonder de tussenmuur zijn ze vermoedelijk helemaal ondergedimensioneerd.
De balken liggen ingemetseld in de steense buitenmuur en zien er goed uit (ook nabij de muur), dus zou ik ze graag handhaven. Wel dienen ze verstevigd te worden (vanwege de grotere overspanning na weghalen ondersteuningsmuur). Ook dienen er (vanwege het te verplaatsen trapgat) twee balken verlengd te worden (kan dat eigenlijk???)
Constructief lijkt me dit alles extra lastig omdat ik het plafond graag open wil houden (alles is dus in het zicht). Hoe bedoel je veel eisen :D !!
Wel wilde ik sowieso al de oude balken v.v. 'een tweede huid', d.w.z. omkoven, o.a. vanwege teveel opknapwerk eraan (in goede staat maar vanwege tig lagen verf e.d.) en vanwege een te plaatsen 'nepplafondje' van kraaldelen tussen de balken omwille van wegwerken leidingen en creeeren van een mooier aanzicht van de onderzijde van de verdiepingsvloer incl. isolatie

Ik zat daarom te denken of er in het algemeen mogelijkheden zijn om...
- de balken te verstevigen met ijzeren strips om ze starrer te maken ter compensatie van de te verwijderen ondersteuningsmuur. Of een extra balk eronder te bevestigen
De omkoving zou dan meteen dienen om dit weg te werken
- of er mogelijkheden zijn om het oude trapgat weer dicht te maken en de draagbalken daar weer door te laten lopen naar buitenmuur. Dwz verlengen: bestaat zoiets voor vloerbalken? Voor gordingen wel maar voor vloerbalken?

Een hoop vragen weer!
Hopelijk heeft iemand tips

p.s.: niet onbelangrijk: op de balken rust niet het dak maar 'alleen' een verdiepingsvloer met vloerdelen (geen beton) met een drietal slaapkamers (geen badkamer, die is op de BG)

Groet
erik
Laatst gewijzigd door evduijn op do mar 20, 2008 8:31 pm, 7 keer totaal gewijzigd.

Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 1058
Lid geworden op: vr jan 21, 2005 1:06 pm

Bericht door Herman » zo feb 24, 2008 9:43 am

Ik hoop dat mensen er een oplossing voor hebben. Ik zie wat problemen, maar ook wat mogelijkheden, maar mijn oplossingen gaan meestal hopeloos buiten de normaal geaccepteerde mogelijkheden binnen de woningbouw.

Als ik hier niet binnen 2 dagen op terugkom, en er is nog geen goede mogelijkheid gegeven, geef me dan een PB-tje. (nu geen tijd voor uitleg, moet zelf hard klussen om mijn huis verkoopklaar te krijgen...)
Inactief account

Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 1058
Lid geworden op: vr jan 21, 2005 1:06 pm

Bericht door Herman » ma feb 25, 2008 8:22 pm

Goed, daar gaat hij dan.

Ten eerste: Ik ben geen architect, geen constructeur, maar scheepsbouwkundige, actief in de kunststof sector. mijn zwager is architect, en via hem kom ik toch regelmatig met deze materie te maken.

Als eerste: De muur die je weg wilt halen, is ofwel een draagmuur, ofwel heeft een ondersteunende functie. Dat gaat dus niet zomaar. Ik heb geen idee wat er nog bovenop staat, maar het is niet de bedoeling dat dat naar beneden komt.

op 1 of andere manier moet je dus:

ofwel een alternatieve ondersteuning bedenken, om de draagkracht van de vloer te herstellen. (portaal oid). Dit is de architecten / constructeurs oplossing, en ook veruit het eenvoudigst.

ofwel de balken zodanig modificeren, dat de draagkracht verhoogd wordt. Afhankelijk van de balk kan je overwegen in het midden van de onderkant van de balk een sleuf te frezen, en hier een glasvezelversterkte betonstaaf te lijmen met epoxyhars. Dit wordt veel toegepast in betonconstructies, om de draagkracht te verhogen. Maar houten balken zijn er ook mee te verstijven. er zal wel aan gerekend moeten worden. Daarvoor zijn in de composietsector wel bedrijven te vinden.

Dan het probleem van het oplengen. Dat is met epoxyhars eigenlijk heel eenvoudig te doen. de huidige balk schuin afzagen, in een punt, en een nieuwe oplenger pasmaken. (niet te pas, een beetje ruimte is geen probleem.) Dan met ingedikte epoxyhars op zijn plek lijmen, en naderhand ook deze met een glasvezelstaaf versterken.
Inactief account

evduijn
klusser
klusser
Berichten: 45
Lid geworden op: zo nov 18, 2007 1:27 pm

Bericht door evduijn » di feb 26, 2008 11:46 pm

Hoi Herman

bedankt voor je reaktie; wat je zegt is een goed idee
Heb zelf ook nog even rondgeneusd en ben terecht gekomen op een site met weer een ander idee (v.w.b. het stijver maken van de balken)
Op http://www.timmerbedrijfmenno.nl/pagina ... vergroting
hebben zede draagbalken zijdelings opgedikt met aan weerszijden planken /klampen
Ook hoorde ik van een stalen strip aan onderzijde van balk
Ik wacht nog even af

O ja, je bedoelt toch een liplas als je het hebt over het verlengen van balken? Zag een (mooi) voorbeeld hiervan op een renovatiesite (kerk): Afbeelding
Dat was toch wat jij bedoelde?

groeten en alvast bedankt
erik

Otto
verbouwer
verbouwer
Berichten: 4
Lid geworden op: vr dec 14, 2007 2:38 pm
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Trapgat verplaatsen + muur weg: balken versterken+oplengen??

Bericht door Otto » di dec 15, 2009 11:19 pm

Niet te geloven. Wij hebben net een woning in Groessen gekocht (1901) en daar hebben we precies dezelfde wensen en problematiek. Zelfde tijd, zelfde bouwstijl, zeg maar!
Bij ons zijn er nu twee gangen. In de tweede zeer ruime gang is nu de trap en dat willen we bij de woonkamer trekken. Die trap (of een andere - ik heb connecties ;-) ) moet dan naar de eerste gang.

Over twee maandjes kunnen we erin. Ik neem deze post mee in onze overwegingen. Mocht je nog update hebben mbt de uiteindelijke keuzes en hoe dat is uitgepakt, dan hoor ik het graag.
Bouwww.nl. Webdesign & Internet Marketing voor de Bouw. Voorbeeld project Trappenfabriek Roorda, specialist in houten en stalen trappen.

Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
Berichten: 1058
Lid geworden op: vr jan 21, 2005 1:06 pm

Re: Trapgat verplaatsen + muur weg: balken versterken+oplengen??

Bericht door Herman » do dec 17, 2009 9:19 am

Kijk eens op deze link:

http://www.ervas.nl/?id=273

En ook op dezelfde site over koolstof wapening.
Inactief account

ARduo
Meesterklusser
Meesterklusser
Berichten: 97
Lid geworden op: vr feb 27, 2009 1:51 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Trapgat verplaatsen + muur weg: balken versterken+oplengen??

Bericht door ARduo » do dec 17, 2009 10:16 am

Beste Erik,

Allereerst de raveling.
Waarom plaats je geen balkjes tussen de raveling met een schoen (balkdrager)? zie plaatje.
Zelfde kan tegen de muur of je maakt hier eerst een randbalk tegen de muur.
dit is de simpelste manier en is net zo sterk. (er moet wel een berekening voor komen.

Tweede het weghalen van het muurtje.

De meest simpele manier is portaal. Je kan wel de balken opdikken bijv. maar denk dat een constructeur dat kan berekenen. Zoals je zegt steunt er weinig op, maar de h.o.h. afstand is nogal groot.

Tevens wil ik nog even vermelden, dat bij constructieve wijziging te allen tijde een Bouwvergunning noodzakelijk is bij de gemeente.

Indien je nog vragen heeft, kun je ons te allen tijde mailen.

met vriendelijke groet,

ARduo
Bijlagen
balkdrager.gif
balkdrager.gif (1.56 KiB) 10317 keer bekeken
Wij tekenen voor kwaliteit!
www.arduo.nl
info@arduo.nl

Plaats reactie