Waakvlam / kachel valt steeds uit.

BUTTON_POST_REPLY
Max1966
verbouwer
verbouwer
BerichtenCOLON 17
GeregistreerdCOLON Vr Okt 06, 2006 9:21 am

Waakvlam / kachel valt steeds uit.

Bericht door Max1966 »

Waakvlam / kachel valt steeds uit
Beste medeklussers,

Allereerst een goed 2007 gewenst!

Ik heb al een aantal jaren een gaskachel in onze slaapkamer , een Benraad van ongeveer 8 jaar oud in keurige staat. Vorige week viel een aantal keer de waakvlam weg. Ik kreeg m steeds weer aan de gang nadat de vlam weer uitviel , zowel in waakstand als tijdens het branden.

Dat is de thermokoppel dacht ik (had ik bij deze 3 jaar geleden ook vervangen) , dus ik keurig een nieuwe thermokoppel erin.

Maar nee , de waakvlam bleef niet branden , ondanks de nieuwe thermokoppel.

Aan de achterkant van de kachel bij de lucht inlaat zit een sensor met twee draden (een EAW etc.) verbonden met 2 kontakten op het blok waar ook de thermokoppel inzit.

Is dat een temperatuurvoeler?

Die kontakten heb ik eens doorverbonden (ooit gelezen) en voila! De waakvlam bleef branden. Haalde ik de doorverbinding weg , de waakvlam ging weer uit.

Nieuwe sensor dus , die heb ik gister gehaald en ja hoor alles deed het weer prachtig. Hele kachel weer in elkaar gezet,alles van binnen eens goed schoongemaakt en wat hadden we het heerlijk warm.....

Totdat nu net mijn vrouw me meldt dat de kachel weer uitgevallen is. Grrrrr!

Heeft iemand een idee wat dit voor euvel kan zijn?

De kachel is aangesloten op een schoon schoorsteenkanaal (waar deze al ruim 3 jaar op brandt) , hij staat in/voor een schouw met een "uitschuif adaptor buis" (noem ik het maar).

Kan ik de sensor niet weglaten en doorverbinden? Mijn andere twee haarden hebben ook zo'n sensor niet.

Wat is de precieze werking van zo'n geval?

Tips zijn ZEER welkom!
Herman
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
BerichtenCOLON 1058
GeregistreerdCOLON Vr Jan 21, 2005 1:06 pm

Bericht door Herman »

Die sensor is wellicht een CO sensor, en grijpt in omdat wellicht het branderblok vuil is. Daardoor is de verbranding onvolledig, en ontstaat er meer CO.

Weghalen zou ik hem sowieso niet. Straks lig je lekker op bed, en wordt je nooit meer wakker. Je haalt dan wel de krant, maar of dat de bedoeling is...

Laat anders toch een expert eens naar het ding kijken.

In mijn tijd moesten gastoestellen 1x per jaar een servicebeurt krijgen door een erkend bedrijf. Althans, voor de verzekering...
Inactief account
BUTTON_POST_REPLY