Tips gevraagd voor renoveren oude grenen vloer

BUTTON_POST_REPLY
NandaS
Ik Bouw en Verbouw
Ik Bouw en Verbouw
BerichtenCOLON 1
GeregistreerdCOLON Ma Dec 07, 2015 6:47 pm

Tips gevraagd voor renoveren oude grenen vloer

Bericht door NandaS »

Binnenkort gaan wij verhuizen. In het nieuwe huis ligt een hele oude grenen vloer (om en nabij 30 jaar oud). De vloer is op dit moment gelakt, maar in de looppaden is de lak op sommige plekken volledig weggesleten. De vloer is erg verwaarloosd en slecht verzorgd de afgelopen jaren. Zo zijn sommige planken krom getrokken en zijn er op een aantal plaatsen lukraak een schroeven in de vloer gedraaid. Op dit moment niet de financiële middelen hebben om een nieuwe vloer te leggen. Het plan is dan ook om op termijn (3-5 jaar) wel een nieuwe vloer te gaan leggen, maar voor dit moment willen we een poging wagen de huidige vloer op te kalafateren.

Natuurlijk zal de vloer eerst geschuurd moeten worden. Allereerst een vraag over het schuren. In het verleden hebben we wel eens geprobeerd om lammellenparket te schuren (welke vanuit de fabriek was gelakt), hierbij kregen we echter de bovenste laklaag niet volledig weggeschuurd. Nu lees ik op verschillende fora dat grenen een zachte houtsoort is en het dus wel mogelijk moet zijn om de laklaag volledig weg te krijgen. Wat is jullie ervaring hiermee? We zijn van plan om de vloer op handen en knieën te schuren met handschuurmachines. Veel werk, maar we zijn bang dat in onze ongetrainde handen bandschuurmachines of parketschuurmachines onherstelbare schade zullen aanrichten. Lukt het dan om de volledige laklaag van zo’n oude vloer te krijgen? En wat over het te gebruiken schuurpapier? Welke korrel is het beste voor grenen?

Dan de afwerking van de vloer. Graag willen we een vloer met witte/grijze uitstraling waarbij de nerven en knoesten wel zichtbaar blijven. Ik lees dat er in het zachte grenenhout snel deuken en butsen ontstaan (hakken, laten vallen van voorwerpen) en daarom wordt afgeraden deze te lakken. Bovendien is een nadeel van lak dat de vloer altijd in zijn geheel zal moeten worden geschuurd om een plekje bij te werken. We denken er daarom aan om de vloer te oliën. Echter ik heb ook gelezen dat olie, door de eigenschappen van het grenenhout, vlekkerig kan opdrogen. Geldt dit alleen voor donkere pigmenten (donker bruin) of ook voor lichtere pigmenten (wit/grijs)?

Er wordt ook wel geadviseerd om een grenen vloer eerst te logen. Dit om te voorkomen dat de vloer na verloop van tijd vergeelt. Is het logen van de vloer nodig? En wat is de verdere afwerking na het logen? Is het bijvoorbeeld nog nodig om na het logen ook nog een kleurolie toe te passen? Of moet er na het logen een kleuloze olie worden toegepast?

Welke merken olie/loog adviseren jullie om te gebruiken? Ik ben nu Rubio en Woca tegengekomen als goede opties.

En dan het onderhoud. Welke onderhoudsmiddelen, afhankelijk van de door jullie geadviseerde afwerking, zijn goed?
Gebruikers-avatar
Rick
Bouwlink Team member
Bouwlink Team member
BerichtenCOLON 772
GeregistreerdCOLON Do Dec 30, 2004 6:57 pm

Re: Tips gevraagd voor renoveren oude grenen vloer

Bericht door Rick »

Ik zou echt aanraden een roterende vloerenschuurmachine te huren. Resultaat wordt veel gladder. Met kleine schuurmachines krijg je meer een golf effect. Gewoon even oefenen op een plaat hout.
Afbeelding
Tegelmonster of tegelmonsters makkelijk bestellen voor architect of professional.
BUTTON_POST_REPLY